Bugun...



"HER YÖNÜYLE DEPREM SEMPOZYUMU"

Edirne Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde Balkan Kongre Merkezinde "Her Yönüyle Deprem Sempozyumu" düzenlendi.

facebook-paylas
Güncelleme: 24-10-2023 16:23:11 Tarih: 24-10-2023 15:44


 

Edirne Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde Balkan Kongre Merkezinde "Her Yönüyle Deprem Sempozyumu" düzenlendi. 19-20 Ekim tarihleri arasında düzenlenen sempozyuma Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Vali Yardımcısı Ercan Çiçek, Trakya Üniversitesi Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü (TÜDAM) Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji ve Endüstri Mühendisliği emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Yılmaz, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsüne bağlı Deprem Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, AFAD Risk Belirleme ve Önlem İdaresi Başkanı Gökhan Yılmaz, Batı Trakya Türklerinin merhum lideri Dr. Sadık Ahmet’in eşi, Dostluk Eşitlik Barış Partisi Onursal Başkanı Işık Ahmet'in yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan sempozyumda, Trakya Üniversitesi tanıtım filmi gösterildi.

Gösterimin ardından, Trakya Üniversitesi Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, Balkan Kongre Merkezi'nde gerçekleşen sempozyumun açılış konuşmasında, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremin büyük bir acı ve travma yarattığını belirtti. Kaya, "Deprem, yer bilimlerinin parçasıdır, ancak biz bu sempozyumu, depremi her yönüyle ele almak amacıyla düzenledik." ifadelerini kullandı.

Rektör Tabakoğlu, Kaya'nın konuşmasının ardından kürsüye çıkarak konuşma yaptı. Başlangıçta, Batı Trakya Türklerinin önde gelen liderlerinden Dr. Sadık Ahmet'in eşi, Işık Ahmet'e sempozyuma katılımından dolayı teşekkür ederek başladı.

Tabakoğlu, 6 Şubat depremini bizzat yaşadığımızı ve deprem meselesinin oldukça karmaşık olduğunu belirtti. Bu konunun çözümü için çok farklı disiplinlerin işbirliği yapması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yakın zamanda Marmara depremi beklendiğini ve bu nedenle bilimsel olarak hazırlıkların tamamlanması gerektiğini dile getirdi.

Konuşmasının devamında, bu önemli Sempozyumu kısa sürede organize eden Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya'ya teşekkürlerini iletti.

Tabakoğlu'nun konuşmasının ardından, sempozyumda ilk sunum İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji ve Endüstri Mühendisliği emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Yılmaz tarafından gerçekleştirildi. Yılmaz, "Anadolu'da Depremler Neden Oluyor? Edirne'de Deprem Olur mu?" konulu sunumunda Anadolu'da olan depremlere ve nedenlerine dikkat çekti. 

"Arap Levhası ve Kuzeydoğu Anadolu Fayı Tehlikede"

Yılmaz, depremin toplumun en önemli gündemini oluşturduğuna dikkat çekerek, ülkemizde depremlerin ana tetikçisi Arap levhasıdır. Doğu Anadolu sıkışıp kısalıyor, Anadolu levhası batıya doğru gidiyor. Kuzey Anadolu da kuzey-güney geriliyor. Anadolu'da depremler bu şekilde süregeliyor. Her bir olay farklı nedenle çok büyük bir deprem oluşturuyor. Kuzeydoğu Anadolu fayı büyük bir faydır. Tehlike getirecektir. Dedi. 

"EDİRNE'DE DEPREMİ TETİKLEYEN AKTİF FAY YOK"

Bir bölgenin deprem riskini değerlendirmek için bölgede fay var mı, faylar büyük bir depreme neden olacak kadar uzak mı, faylar aktif mi, bölgede geçmişte hangi büyüklükte depremler meydana gelmiş gibi soruların sorulması gerektiğini belirten Yılmaz, Edirne'de faylar bulunduğunu, ancak büyük fayların olmadığına dikkat çekti. Ayrıca, tarihsel olarak Edirne ve çevresini etkileyen depremlerin olduğunu söyledi, ancak bu depremlerin çoğunluğunun İstanbul merkezli olduğunu belirtti. Trakya'da depreme neden olabilecek aktif fayları görmediklerini ifade etti. Ancak İstanbul'da bir depremin meydana gelmesi durumunda Edirne'nin de etkilenebileceğini belirten Yılmaz, Edirne'nin zemininin depreme dayanamayacak birçok binayı barındırdığını ekledi.

Ayrıca, Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ridade Öztürk, yoğun katılımla geçen sempozyumun ikinci gününde oturum başkanlığını başarıyla yürüttü. Aynı gün, Edirne Trakya Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü Öğretim Görevlisi Oya Tong, "Dijital Medyada Etik İhlaller: Kahramanmaraş Depremi Örneği" konulu sunumunu gerçekleştirerek katılımcılara önemli bilgiler sundu. Sempozyum, farklı oturumlarla devam edip sona erdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Bu haber 504 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI